Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home2/hodgyaro/public_html/system/core/mysql.php on line 10
Hodgya
Hodgya Székelyudvarhelytől 8 km távolságra található délnyugati irányban, Felsőboldogfalva községközponttól 5 km távolságra. Földrajzi koordinátái: északi szélesség 25° 13', keleti hosszúság 46° 16'.
Megközelítés: Székelyudvarhelyről a DN 14-es aszfaltozott országúton haladva Bikafalváig, majd a DJ 17-es megyei úton 3 km-re Bikafalvától, 510-550 m tengerszint feletti magasságban, egy dombok övezte völgyben találjuk a falut. Hodgya térképeKeleten a Csicser (671 m), nyugaton Hont-hegye (575 m), délen Falbükk nevű domb határolja. Székelyudvarhely felől megközelíthető gyalogosan a Budvár-patak völgyében kanyargó ösvényen, jelentősen lerövidítve a távolságot (3 km). A helyi lakosok gyakran használják ezt az útvonalat.

A település a Gát patak völgyén hosszan terül el, amely Sükőben ered, ezért a helyiek Sükő patakának is nevezik. A falunak két részét különböztetik meg, Alszeg és Felszeg, a határvonalat a templom előtti tér képezi.

A legközelebbi vasútállomás a szomszédos Bikafalván található, alig 2 km-re, ahol napi 3 alkalommal közlekedik személyvonat a Székelyudvarhely-Segesvár szárnyvonalon.

A településen óvoda és 1-4 osztályos iskola működik, református temploma 1812-1824 között épült, a művelődési ház az 1960-as években. A faluban egy vegyesüzlet és egy pékség található.

A falunak testvértelepülése a hollandiai Kampen, amely az elmúlt évtized során nagymértékben segítette Hodgya fejlődését a gázvezeték lefektésének költségeihez való hozzájárulással, mezőgazdasági gépek adományozásával, az óvodának, iskolának ajándékozott felszerelésekkel, valamint az időseknek, rászorulóknak nyújtott többszöri támogatással.