Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home2/hodgyaro/public_html/system/core/mysql.php on line 10
Csukás
A Csukás-hegység (románul Munții Ciucaș) a Kárpátkanyar egyik legmagasabb hegysége, Brassó megye és Prahova megye határán. Legmagasabb pontja a Csukás-hegy (1954 m). Szomszédos hegységek keleten a Bodzai-havasok, északon a Bodzafordulói-hegyek, nyugaton a Grohotis, a Baj-hegység és a Barcasági-hegyek. A Csukás déli lábánál található a Cheia üdülőtelep.

    A Csukást elég nagy, 500-1000 méteres relatív magasságok jellemzik, ezért első látásra sokkal magasabbnak tűnik, főleg télen, mikor a hegycsúcsokat hó fedi. A hegység két részre osztható. A nyugati és a keleti rész minden szempontból hasonlít egymáshoz. A nyugati rész, ahol a hegység legmagasabb pontja is található, valamivel magasabb a keletinél.

    A Csukás éghaljata főleg középhegységi jellegű, a csúcsokon magashegyi. A hasonló magasságú hegyekhez képest valamivel melegebb, amelyet a szubalpin növényzet kis kiterjedése is bizonyít. A hegyeken az évi átlaghőmérséklet 1-2 °C, a legalacsonyabb januárban -8 – -9 °C, a legmagasabb júliusban 10-12 °C. Az év első napja, amikor az átlaghőmérséklet eléri a 0 °C-ot, április 1. körül van.

    Az évi átlagos csapadékmennyiség 1200 mm a hegyek lábainál és 1300-1350 mm a csúcsokon. A csapadékos napok száma egy évben 160-180 nap, főleg a május-július időszakban. Nagyobb felhőszakadások idején a csapadék mennyisége elérheti az 50-100 mm-t. A legkevesebb csapadék nyár végén és ősz elején hull. A hó októbertől május közepéig tart. Januárban és februárban a hegyeken gyakoriak a hóviharok, amelyeket nagy hőmérséklet-csökkenés követ.

 

Forrás: Wikipedia